Agenda

MET ADDISCO DE ZOMER DOOR 
We hebben onze Zomerschool helaas vanwege corona moeten annuleren. Maar ter vervanging hebben we een drietal opties voor bijscholing [4] deze zomer! Volg een of meerdere modules, volledig digitaal. 

Tijdens de spreekvaardigheidsmodules richten we ons op het verwerven van een actieve beheersing van het Latijn en/of Grieks. Door direct in de taal te leren denken, zul je zien dat bij het lezen de tussenstappen van analyseren, decoderen, puzzelen en vertalen niet meer nodig zijn. Tijdens de cursus Didactiek richten we ons op de verschillende ‘comprehensible input’-didactieken, uitstekend inzetbaar voor Klassieke Talen. Naast veel theorie gaan we ook vooral zelf aan de slag en ontvang je feedback en coaching op je eigen voorbeeldlessen.

Volg onze lessen volledig digitaal en veilig vanuit huis of je vakantieadres.

Zie voor meer informatie de site van addisco onderwijs

Tot onze spijt zal er dit jaar geen nazomerconferentie plaatsvinden, noch fysiek noch online. Hoewel het coronavirus inmiddels beheersbaar lijkt en de maatregelen geleidelijk worden versoepeld, zullen grote bijeenkomsten ook in september alleen toegestaan zijn met inachtneming van 1,5 meter afstand; onder die voorwaarde kunnen we de NaZoCo op onze vertrouwde locatie in Nunspeet (of elders) niet realiseren. We hebben de laatste weken getracht om een online alternatief te organiseren, maar om verschillende redenen is ook die optie niet realistisch gebleken. We rekenen op uw begrip.

Cicero’s Pro S. Roscio Amerino
Wie zich toch graag wil verdiepen in de eindexamenonderwerpen van 2020-2010, willen wij hierbij graag wijzen op het Lampas-themanummer over Cicero’s redevoering Pro S. Roscio Amerino (nummer 50.4, december 2017), te bestellen via de website van Uitgeverij Verloren, alsmede de website www.cicerogaatverder.nl, die in de loop van de zomer (nagenoeg) voltooid zal worden.

Euripides’ Bacchae
Ook de tragedie van Euripides die eindexamenleerlingen Grieks komend schooljaar zullen lezen, is in Lampas aan bod gekomen:
• Bertens, Hans (2000) ‘Donna Tartt’s The Secret History en Euripides’ Bakkhai’, Lampas 33.1 pp. 37-45.
• Bremer, J.M. (1976) ‘De interpretatie van Euripides’ Bacchae’, Lampas 9.1 pp. 2-7.
• Erp Taalman Kip, A. Maria van (1999) ‘Euripides’ Bacchen’, Lampas 32.5 pp. 355-369.
• Sicking, C.M.J. (1975) ‘Enkele opmerkingen over dichterlijke stijl naar aanleiding van Euripides’ Bacchae’, Lampas 8.3-4 pp. 248-266.
• Straten, F.T. van (1976) ‘Archeologische bijdrage tot de bestudering van Euripides’ Bacchae’, Lampas 9.1 pp. 51-77.
Verder maken wij u erop attent dat theatergroep Aluin het komende schooljaar een voorstelling Bakchanten aanbiedt (zie www.aluin.nl/voorstelling/bakchanten).

VCN-nazomerconferentie 2021
Nu de NaZoCo dit jaar niet door kan gaan, zullen we ons des te meer inspannen om volgende jaar weer een mooie NaZoCo te organiseren. U kunt de data alvast in uw agenda noteren: 17 en 18 september 2021.

Contact
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Jörn Soerink (portefeuille VO-WO): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Docentenreis ’Tekst en Monument. Epigrafie op locatie’

De UvA en Labrys Reizen organiseren dit najaar wederom een intensieve nascholingscursus voor docenten Grieks, Latijn en Geschiedenis. Dit jaar staat de cursus, bestaande uit een studiedag aan de UvA en een reis naar Athene, in het teken van de epigrafie, de studie van opschriften op monumenten en andere objecten uit het antieke verleden. De reis vindt plaats van 15 t/m 21 oktober 2020 en wordt geleid door dr. M.P. de Bakker (klassiek Grieks) en drs. Christine de Haan-Oudshoorn (klassieke taal- en letterkunde). Meer informatie op de website van Labrys.

Het bestuur van de VCN wenst alle leden een welverdiende mooie zomervakantie!