Agenda

Binnenkort komen de Europese examens voor Grieks en Latijn er weer aan. U kunt uw leerlingen laten meedoen door een e-mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding van

  • Naam van uw school
  • Schooladres en provincie
  • Contactpersoon

U ontvangt een bevestiging van uw aanmelding. 

Per 1 augustus 2021 ontstaat in de vaststellingscommissies van het College voor Toetsen en Examens de volgende vacature, die op voordracht van de VCN ingevuld kan worden:

• Lid vaststellingscommissie Grieks vwo (ca. 126 klokuren)

Taakomschrijving:

• beoordelen van examenopgaven en vaststellen van de centrale examens voor het vak Grieks vwo;
• adviseren over de normering van de centrale examens van het vak Grieks vwo;
• meedenken over de constructieopdracht aan Cito voor de centrale examens van het vak Grieks vwo;
• beoordelen en vaststellen van het pensum voor de syllabi Grieks.

Een kandidaat voor de vacature voor lid van een vaststellingscommissie:
• is bevoegd voor het geven van onderwijs in het vak Grieks vwo;
• beschikt over een goede vakkennis en –vaardigheid op het gebied van het vak Grieks vwo;
• heeft (recente) ervaring met het geven van onderwijs in het vak Grieks in examenklassen in het vwo;

Strekt tot aanbeveling:
• deskundigheid op het gebied van examinering en toetsing.

Meer informatie is te vinden in de brief van het CvtE.

Geïnteresseerden kunnen zich met motivatiebrief en CV melden bij de secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op woensdag 3 februari 2021 zal de 21e editie van de Nascholingscursus De Romereis van uitgeverij Eisma Edumedia worden gehouden. Deze nascholing zal zowel fysiek in het sfeervolle Rijksmuseum Boerhaave te Leiden, als via een livestream plaatsvinden. Aan u de keus!

Een nieuw onderdeel dit jaar – naast de vijf lezingen – is dat we tussen de lezingen door video’s presenteren die speciaal in Rome zijn gemaakt. Deze filmpjes behandelen een aantal vaste programmaonderdelen van elke Romereis en leggen duidelijk uit wat daar te zien is, om uw leerlingen al vooraf een beeld te geven van wat ze in Rome te wachten staat. De video’s zijn in eerste instantie bedoeld ter ondersteuning van uw voorbereidende lessen, maar kunnen, nu zoveel Romereizen helaas uitvallen, eveneens worden gebruikt om, ook nu, toch iets van een virtuele Romereis te maken.

De volgende vijf sprekers zullen tijdens deze dag lezingen voor u verzorgen:
Em. Prof. Piet Schrijvers
Drs. René Prot
Drs. Martje de Vries
Dr. Martijn Icks
Dr. Nathalie de Haan
Alle deelnemers ontvangen na afloop een certificaat en krijgen de mogelijkheid om alle lezingen de hele maand februari 2021 terug te kunnen kijken.

Meer informatie over deze dag, de lezingen en de mogelijkheid tot aanmelden vindt u op onze website:
https://edumedia.eisma.nl/romereis/

Op 6 februari 2021 opent in het Gallo-Romeins Museum een tentoonstelling over hoe het was om te leven in het uitgestrekte Romeinse Rijk: ‘Oog in oog met de Romeinen’. Het museum zal meer dan tweehonderdvijftig topstukken presenteren van het prestigieuze British Museum in Londen. Het Gallo-Romeins Museum werkte de afgelopen maanden i.s.m. collega’s van het British Museum aan het concept van de expositie. De focus ligt op de eenheid in verscheidenheid van het Romeinse Rijk, ten tijde van de Keizertijd.

An Christiaens, waarnemend burgemeester en schepen van schepen van Cultuur: “Ook in coronatijden blijven we in Tongeren inzetten op erfgoed en cultuur. De afgelopen maanden maakten duidelijk dat mensen met hun gezin graag naar het Gallo-Romeins Museum blijven komen. Door maatregelen zoals een goede spreiding van de bezoekers én een beperking van het aantal mensen dat tegelijkertijd aanwezig is, kan dat in alle vertrouwen. Meer nog: een museumbezoek is misschien wel aangenamer dan ooit. De geplande tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’ zal een frisse kijk bieden op het leven van een diversiteit aan mensen in de verschillende gebieden van het Romeinse Rijk, van in Rome tot in de uithoeken ervan.”

De Jaarconferentie van de VCN zal plaatsvinden op zaterdag 13 maart 2021. Coronae causa zijn we genoodzaakt de conferentie online te organiseren.
Het programma en de wijze waarop de inschrijving zal plaatsvinden, zullen we spoedig in het nieuwe jaar bekendmaken. U mag in elk geval rekenen op een aansprekende lezing en enkele actuele workshops. Vanzelfsprekend zal ook de jaarvergadering deel uitmaken van het programma. De stukken hiervoor zullen we publiceren in het VCN Bulletin van februari 2021.
U kunt de datum van de conferentie nu reeds in uw agenda vastleggen.